Incluzio Leiden > Nieuws > Incluzio Leiden doet mee aan de Week tegen Eenzaamheid!

Incluzio Leiden doet mee aan de Week tegen Eenzaamheid!

Kom erbij!

Van 26 september t/m 2 oktober is het de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land worden speciale activiteiten georganiseerd met als doel ontmoeting en contact te bevorderen. Ook Incluzio Leiden doet mee, onder het gezamenlijke motto: Kom erbij!

Incluzio Leiden zet zich dagelijks in om eenzaamheid te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het Signaalpunt Eenzaamheid, waar inwoners (anoniem) een melding kunnen doen als ze vermoeden dat iemand in hun omgeving eenzaam is. Ook voor jezelf een melding maken is heel gewoon. Na de melding nemen we contact op en kijken we samen hoe we de eenzaamheid kunnen doorbreken.

Daarnaast organiseren we dagelijks laagdrempelige activiteiten in alle wijken van Leiden, waar iedereen aan kan deelnemen. In onze wijkprogrammaboekjes vind je een overzicht van alle activiteiten bij jou in de buurt. Speciaal voor de Week tegen Eenzaamheid hebben we per wijk een aantal activiteiten uitgelicht. Enkele voorbeelden zijn de Walk en Talk wandeling in Bos- en Gasthuis, met aansluitend een kopje koffie of thee, een gezellige spelletjesmiddag in Huis van de Buurt Het Gebouw en de gratis wijklunch in de Stevenshof. Klik hieronder op jouw wijk voor het volledige overzicht:

Eenzaamheid: je staat er niet alleen voor

Eenzaamheid bespreekbaar maken is vaak lastig, bijvoorbeeld door gevoelens van schaamte. Toch ben je niet de enige. Zo’n 47% van de volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam, en 11% ervaart zelfs ernstige eenzaamheid.

Eenzaamheid is het gevoel dat je niet verbonden bent met anderen, en de gevolgen ervan kunnen groot zijn. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsproblemen, minder sociale participatie en een gevoel van gemis op het gebied van welzijn en geluk. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarbij de gevolgen de eenzaamheid verder versterken. Daarom is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen!

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2024 maakt deel uit van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.